
Att hitta den perfekta hunden: Var ska man börja?

Så du funderar på att skaffa en hund till din familj? Det är kul!
Du kan söka på många olika ställen, men alla är inte likadana. Jag har varit där, gjort det och lärt mig ett och annat på vägen.
Så innan du ger dig ut på valpjakt ska jag berätta för dig hur du hittar den perfekta hunden.
Var hittar man en hund?
Naturligtvis kan du titta i tidningen, gå till en djuraffär eller till och med surfa på webbplatser på internet.
Men den enklaste vägen kanske inte leder dig till de bästa hundarna. Ta valpfabriker som exempel.
Dessa ställen producerar valpar som ingenting, men de saknar ofta ett hälsointyg, vilket kan leda till en hel del problem senare.
Checklista för att hitta en tillförlitlig källa för hundar
Här är en praktisk checklista som hjälper dig att skilja de bra uppfödarna från de som inte är så bra:
- Uppfödaren föder upp endast en eller två hundraser.
- Alla hundar har en hälsogaranti.
- Uppfödaren kan när som helst ta tillbaka hunden.
- Föräldrar har certifieringar från välrenommerade organisationer
- Hundar avlas för att förbättra rasen, inte för att tjäna snabba pengar.
Välrenommerade uppfödare

Dessa människor gör det inte för pengarna. Nej, de älskar sin ras och har ett uppdrag att göra den ännu bättre. De kan sin verksamhet utan och innan, från rasstandarder till blodslinjer, och de är helt inriktade på att föda upp valpar av högsta kvalitet.
Steg för att hitta en pålitlig uppfödare
Är du redo att börja leta efter den perfekta valpen? Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att komma igång:
- Börja med att konsultera källor som AKC:s webbplats eller rekommendationer från rasföreningar.
- När du har en lista över potentiella uppfödare är det dags att ta kontakt. Ring dem, skicka dem ett e-postmeddelande - vad du vill. Ställ alla frågor och få en uppfattning om de skulle passa dig och din framtida hund.
- OK, du har begränsat din lista och hittat några uppfödare som verkar passa dig bra. Nu är det dags att sätta på dig ditt bästa valpälskande leende och besöka dem. Ta en rundtur i deras lokaler, träffa föräldrarna (om möjligt) och få en känsla för deras avelsmetoder. Lita på magkänslan - om något inte känns rätt så är det förmodligen det.
Intervjufrågor för att bedöma uppfödare

OK, du har hittat några uppfödare som verkar lovande, men hur skiljer du agnarna från vetet? Det handlar om att ställa rätt frågor och ta reda på vad som driver dem.
Fråga 1: Är du medlem i en förening? Låt oss börja med grunderna. Är de medlemmar i en rasförening? Om de är medlemmar i en rasförening visar de sitt engagemang för rasen och sitt åtagande att upprätthålla standarder.
Fråga 2: Visa mig vad du har Låt oss nu prata om referenser. Deltar de i konformations- eller prestationsevenemang? Detta kommer att ge dig en inblick i deras engagemang för hundvärlden och deras engagemang för att föda upp förstklassiga valpar.
Fråga 3: Tid på klockan Erfarenhet spelar roll, människor. Hur länge har de fött upp just den här rasen? Alla måste börja någonstans, men erfarna uppfödare har ofta kunskapen att föda upp friska och glada valpar.
Fråga 4: Kvalitet framför kvantitet Hur många raser ställer de ut eller föder upp? Helst vill du ha en uppfödare som specialiserar sig på en eller två raser, snarare än att sprida ut sig med en tvättlista med valpar.
Fråga 5: Titlar och troféer Låt oss prata om prestationer. Har valparnas föräldrar titlar i exteriör, lydnad eller andra prestationer? En uppfödare som föder upp för excellens har förmodligen ett antal utmärkelser att visa upp.
Fråga 6: Matchmakaren Hur valde de avelshunden? Ett genomtänkt svar här visar att de inte bara kastar ihop två hundar och hoppas på det bästa - de väljer noggrant ut partners för att förbättra rasen.
Fråga 7: Stamtavlans hemligheter Har du en stamtavla? Be om foton och information om valpens härkomst, från föräldrar till far- och morföräldrar och vidare. En kunnig uppfödare delar gärna med sig av sin stamtavla till dig.
Fråga 8: Hälsofrågor Hälsointyg är inte förhandlingsbart. Har föräldrarna certifikat från organisationer som Orthopaedic Foundation for Animals (OFA) eller PennHIP? Detta säkerställer att din framtida valp får en bra start när det gäller hälsa.
Fråga 9: Avla för det bättre Varför avlade de dessa två hundar? En uppfödare som satsar långsiktigt har ett tydligt mål i sikte: att få fram valpar som förbättrar rasen och för arvet vidare.
Fråga 10: Ålder för skönhet Hur gamla är valparnas föräldrar? Helst bör de vara två år eller äldre för att säkerställa att de är tillräckligt mogna för att producera friska avkommor.
Fråga 11: Hälsokontroll Är valparna avmaskade och vaccinerade? En hälsokontroll är ett måste för att se till att ditt nya pälsbarn får en bra start.
Fråga 12: Avtalsenliga skyldigheter Har ni ett avtal? Gå igenom det noggrant och se till att det innehåller allt det grundläggande, från hälsogarantier till återköpsklausuler.
Fråga 13: Ta tillbaka mig Kommer de att ta tillbaka hunden under några omständigheter? En ansvarsfull uppfödare kommer alltid att stödja dig oavsett vad som händer.
Fråga 14: Pappersarbete, tack Är dessa hundar registrerade hos välrenommerade organisationer som AKC eller UKC? Registrering säkerställer att din valp är en äkta medlem av rasföreningen.
Fråga 15: Vad får du med på köpet? En välrenommerad uppfödare ger dig allt från vaccinationsuppgifter till startutrustning för att du ska lyckas från dag ett.
Asylboenden och härbärgen

Ett annat sätt att hitta din hund: asylboenden och härbärgen. Dessa platser är som djurvärldens superhjältar, som dyker upp för att rädda hundar i nöd.
Så om du är redo att öppna ditt hjärta och ditt hem för en valp som söker en andra chans, läs vidare.
Mångfald i kenneln
En av de fantastiska aspekterna med djurhem och fristäder är den stora variationen av hundar som du hittar där. Från blandraser till renrasiga hundar, det finns något för alla.
Adoptionsförfaranden och försiktighetsåtgärder
De flesta djurhem har en grundlig urvalsprocess för att se till att varje valp hittar den perfekta matchningen. De kommer att ställa alla möjliga frågor om din livsstil, ditt hem och din erfarenhet av hundar för att se till att du passar bra för dem.
En plats att kalla hem
Asylboenden och härbärgen är inte bara tillfälliga mellanstationer för hundar på deras resa till ett evigt hem. Nej, de är säkra tillflyktsorter där varje valp behandlas med kärlek och omsorg medan de väntar på sitt långa och lyckliga hem.
No-Kill vs dödliga anstalter
Det är viktigt att notera att alla djurhem inte är likvärdiga. Vissa djurhem klassificeras som "no-kill", vilket innebär att de inte avlivar djur om det inte är absolut nödvändigt. Andra djurhem måste tyvärr fatta det hjärtskärande beslutet att avliva djur på grund av platsbrist eller andra faktorer.
Att hitta rätt matchning
Oavsett deras klassificering arbetar djurhem och räddningscenter outtröttligt för att hitta hem till sina hundar. Och tro mig, inget slår känslan av att ha gett en hund en andra chans till ett lyckligt och friskt liv.
Djuraffär

Vissa djuraffärer samarbetar med lokala djurhem och mentalsjukhus för att anordna adoptionsevenemang i sina butiker. Det är en win-win-situation: butiken kan visa sitt engagemang för djurens välbefinnande och djurhemmen får välbehövlig uppmärksamhet för sina adopterbara djur.
Asylanläggningarna bakom kulisserna
Asylboendena arbetar outtröttligt för att hitta hem till sina hundar och samarbetet med djuraffärer är bara ett av många kreativa sätt att nå ut till potentiella adoptanter.
Variation är livets krydda
Precis som på djurhem och katthem hittar du också ett brett utbud av hundar som är tillgängliga för adoption i djuraffärer. Från lekfulla valpar till erfarna seniorer, det finns en valp för varje preferens och livsstil.
Adoptionsförfaranden och förmåner
Nu undrar du kanske: hur ser adoptionsprocessen ut i en djuraffär? Det varierar från butik till butik, men du kan förvänta dig att fylla i en ansökan, genomgå en screening och kanske till och med ta hem din nya lurviga vän samma dag.
Stöd
Genom att adoptera via en djuraffärs evenemang får du inte bara en ny familjemedlem, utan du stöder också det viktiga arbete som utförs av lokala djurhem och fristäder. Dessutom kan du skryta för alla dina vänner om hur du hittade din lurviga vän på den mest oväntade platsen.
Fallgroparna i djuraffärer

Djuraffärer är kanske inte det bästa stället att hitta din hund.
Kommersiella uppfödare och småhandlare
Många djuraffärer köper sina djur från kommersiella uppfödare, även kända som valpfabriker.
Dessa anläggningar prioriterar ofta vinst framför djurens välbefinnande, vilket leder till dåliga levnadsförhållanden och hälsoproblem hos de husdjur som de producerar.
Och låt oss inte glömma hobbyuppfödarna som kanske inte har den kunskap eller de resurser som krävs för att föda upp djur på ett ansvarsfullt sätt.
Bristande insyn
En av de största varningssignalerna hos djuraffärer är bristen på öppenhet om var djuren kommer ifrån. Seriösa uppfödare är stolta över sina uppfödningsmetoder och är vanligtvis glada att visa sina anläggningar och svara på alla dina frågor. Djuraffärer, å andra sidan, kan vara ovilliga att tillhandahålla denna information, vilket bör få dig att tänka till.
Dyra valpar och dolda kostnader
Visst, valpen i djuraffärens skyltfönster kan se ut som ett fynd, men se upp: hundar från djuraffärer kommer ofta med en rejäl prislapp och dolda kostnader.
Från potentiella hälsoproblem på grund av dåliga avelsmetoder till kostnaden för att ta hand om ett sjukt eller dåligt socialiserat husdjur, kan det ursprungliga priset på valpen i slutändan bara vara toppen av isberget.
Om skribenten