lack-of-socialization

Hur man hanterar brist på socialisering hos vuxna hundar

lilly-tornegren
Av Lilly Tornegren | Hundtränare
Faktagranskad av Maja Larsson
Senast uppdaterad: 27 november 2023

När det gäller våra lurviga vänner är deras välbefinnande en prioritet. Vi vill alla att våra hundar ska vara glada och självsäkra, men ibland kan de som valpar ha missat viktiga socialiseringsupplevelser. Detta kan leda till att vuxna hundar upplever ångest, stress eller till och med aggression. Den goda nyheten är att du med rätt tillvägagångssätt kan hjälpa din vuxna hund att övervinna dessa utmaningar och leva ett lyckligare liv.

Tecken på att din hund är stressad eller rädd

Att förstå din hunds känslor är det första steget mot att hjälpa den. Här är några tecken på att din vuxna hund kan vara stressad eller rädd:

  • Vik tillbaka öronen.
  • Den gömmer sin svans under kroppen.
  • Han slickar snabbt sin tunga.
  • Han gäspar ofta.
  • Han rullar ihop sig eller drar sig undan.
  • Han sänker sin kropp.
  • Lätt böjd överläpp, ibland med tänder.
  • Den avger ett mjukt grymtande.
  • Skäller och gör utfall så fort han ser en annan hund eller person.

Använd en lämplig munkorg

För hundar som tenderar att bli aggressiva mot andra hundar är det ett smart beslut att använda en ordentlig munkorg. Även om du inte planerar att släppa din hund eller föra den nära andra hundar är det viktigt att vara förberedd. Tyvärr kan inte alla hundägare hålla sina husdjur under kontroll, och din hunds säkerhet är högsta prioritet.

Undvik att förstärka deras rädsla

När din hund blir rädd och reagerar är det viktigt att inte förstärka rädslan. Istället för att försöka lugna den med sympatiska ljud, kramar eller gos, håll dig lugn och lugnande och visa den samtidigt att det inte finns något att oroa sig för.

Promenader med nervösa eller aggressiva hundar

Om du måste rasta nervösa eller aggressiva hundar bör du ha följande tips i åtanke:

  • Ta en promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då det är mindre sannolikt att du stöter på många hundar och människor.
  • Behåll lugnet och ta inte upp hunden eller dra i kopplet om den börjar reagera, eftersom det ökar den negativa associationen.
  • Håll ett säkert avstånd mellan din hund och dess triggers.
  • Använd distraktionstekniker, t.ex. att erbjuda godis, för att förhindra reaktivt beteende.

"Titta på mig"-tekniken

"Titta på mig"-tekniken är ett kraftfullt verktyg för att omdirigera din hunds uppmärksamhet. Så här fungerar det:

  1. Använd en godbit, leksak eller boll för att få hundens uppmärksamhet.
  2. Placera belöningen i ögonhöjd.
  3. När hundens ögon möter dina, säg "Ja" för att markera den önskade reaktionen (att titta på dig) och ge belöningen omedelbart.
  4. Ange sedan nyckelord som "Titta på mig".
  5. Om du inte har en godbit eller leksak kan du fortfarande använda kodord för att få din hunds uppmärksamhet, och du kan belöna den genom att klappa den eller säga "Duktig pojke".

Hur du presenterar människor för din hund

Att introducera nya människor för din hund, särskilt om den är nervös eller reagerar olämpligt, bör göras med försiktighet:

  1. Koppla din hund och be den andra personen att gå in i huset eller rummet med en synlig belöning.
  2. Om din hund närmar sig för att undersöka bör den andra personen erbjuda belöningen och tala med en låg, lugn och uppmuntrande röst.
  3. Om din hund visar tecken på oro eller aggressivitet ska du använda distraktionen för att avleda hundens uppmärksamhet, och den andra personen ska stanna och lugnt backa undan och öka avståndet mellan sig och hunden.
  4. Ni kan båda sitta på ett säkert avstånd från hunden och ignorera den. Ibland blir hundar nyfikna och närmar sig långsamt för att undersöka, eller när din hund är lugn kan den andra personen säga "Duktig hund" och belöna den.
  5. Tvinga aldrig din hund till interaktion eller skäll ut den, eftersom det kan skapa ytterligare ångest eller negativa associationer till den personen eller andra i allmänhet.

Ta med din hund för att titta på andra hundar

Hundparker eller stränder rekommenderas ofta inte av hundtränare i allmänhet på grund av det stora antalet hundar och människor på en liten yta, än mindre för hundar som har dålig social förmåga, är rädda eller aggressiva. Men om det är din enda möjlighet att låta din hund springa fritt och träna fysiskt (vilket kan vara viktigare för vissa raser än andra), introducera honom till denna miljö på ett långsamt och kontrollerat sätt - se till att hans väckarklocka är solid! (Se mer information om väckarklockor).

Börja med att gå till parken och titta på andra hundar från ett säkert avstånd. När en annan hund närmar sig stängslet, ge den en godbit (eller lek med leksaken eller bollen, beroende på vad den föredrar) för att skapa en positiv association till andra hundar. Använd liknande tekniker som de som beskrivs ovan när du går med nervösa eller aggressiva hundar, men sök alltid professionell hjälp om det behövs.

Omskolning av äldre hundar

Följande tips är viktiga vid omskolning av äldre hundar, men gäller för träning av alla hundar:

  • Var tydlig och konsekvent med dina svar och tekniker.
  • Ge inte upp av frustration för tidigt. Förstå att processen kommer att gå långsamt, så ha tålamod, upprepa och skapa positiva associationer till nya upplevelser och triggers.
  • Förstärk inte dåligt beteende, eftersom det skapar förvirring hos hunden och kan leda till mer ångest eller oönskat beteende.
  • Om du försöker förbättra beteendeproblem hos en äldre hund är det viktigt att du behåller lugnet, är bestämd men rättvis och ger det starka ledarskap som hundar behöver.
  • Skapa en lugn och kärleksfull miljö runt dem för att hjälpa dem att övervinna sin rädsla, så att du kan bygga upp deras självförtroende och deras interaktion med andra hundar och människor. På så sätt kommer de att växa upp till en glad, balanserad hund som tycker om att leka.

Kort sagt kan brist på socialisering hos vuxna hundar kräva tålamod och förståelse, men det är möjligt att hjälpa din fyrbenta vän att bli en gladare och mer självsäker följeslagare.

Om skribenten

lilly-tornegren
Lilly Tornegren
Hundtränare

Lilly är född och uppvuxen i Göteborg och har alltid haft en stor kärlek till hundar. Hennes föräldrar, som nu är pensionerade, arbetade båda som veterinärer när hon växte upp, vilket tidigt väckte hennes intresse för djurvård.

Liknande läsning

play-training
Av Lilly Tornegren 1 år sedan
Vikten av lek och träning
playing-puppies
Av Lilly Tornegren 1 år sedan
Socialisering - avgörande för valpar
dog-anxiety
Av Lilly Tornegren 1 år sedan
Tecken på ångest och rädsla hos hundar
playing-dogs
Av Lilly Tornegren 1 år sedan
Hur hundar leker med varandra