
Boerboel Hundras Skötsel, karaktär, rasegenskaper och dietinformation

Boerboel är en stor, muskulös och exceptionellt lojal ras med ursprung i Sydafrika. Denna imponerande hundras föddes ursprungligen upp för att skydda gårdar, boskap och familjer från farliga vilda djur, som lejon och hyenor. De fungerade också som sällskapshundar. Namnet "Boerboel" kommer från det afrikanska ordet som fritt översatt betyder "gårdshund". Andra namn på denna ras är Borebull, Bole, sydafrikansk mastiff och sydafrikansk boerboel.
Även om Boerboel har ett imponerande utseende är den en kärleksfull och beskyddande följeslagare för familjen. De är tillgivna och lekfulla, vilket gör dem till utmärkta lekkamrater för barn. De visar tolerans och vänlighet mot små barn och låter dem till och med interagera med dem.
Boerboels är mycket beskyddande mot sin familj; de kommer att försvara dem till det yttersta om de känner sig hotade. Detta gör dem till utmärkta vakthundar, men det kan också leda till revirtänkande och aggression mot främlingar och andra hundar. Tidig träning och socialisering är nyckeln till att hantera dessa tendenser.
Boerboels intelligens gör dem träningsbara, men de behöver en konsekvent och självsäker tränare som kan fungera som ledare. Brist på ledarskap kan leda till dominans och överskridande av gränser. Rasen kanske inte är idealisk för oerfarna ägare.
Även om Boerboels inte är överdrivet aktiva hundar och har en måttlig energinivå, behöver de ändå regelbunden motion för att hålla sig i form. Ett hem med en rymlig, inhägnad trädgård är idealiskt. Långa dagliga promenader, lekstunder och interaktiva leksaker kan bidra till deras välbefinnande.
Boerboels är stora till växten med en axelhöjd på 58-71 cm och en vikt på upp till 90 kg. Deras genomsnittliga livslängd är mellan 9 och 13 år, och de har vanligtvis en kullstorlek på 7-10 valpar.
Vad är Boerboel-hundens historia?
Boerboelens historia går tillbaka till 1600-talet i Sydafrika. Dessa hundar föddes ursprungligen upp av holländska nybyggare som vakthundar för att skydda deras mark, boskap och hem från farliga vilda djur som lejon, leoparder och hyenor. De europeiska nybyggarna förde med sig stora och kraftfulla hundar som de korsade med Sydafrikas inhemska hundar och andra raser. Även om vi inte vet exakt vilka raser som gav upphov till Boerboels tror vi att det är en blandning av två eller tre raser, inklusive mastiffliknande hundar från Europa och engelska raser som bullterrier och bulldogg.
På 1800-talet började nybyggare protestera mot det brittiska styret i Sydafrika och flyttade inåt landet. Detta ledde till att boerna spreds över hela Sydafrika och fann skydd hos olika nybyggare, inklusive europeiska och engelska.
De två världskrigen gjorde dock att rasen var nära utrotning fram till 1980-talet, då en grupp vid namn South African Breeders' Association (SABBA) inledde ett samordnat arbete för att rädda hundarna. Genom noggrann avel och gemensamma ansträngningar för att hitta ursprungliga Boerboel-stammar över hela landet gav deras ansträngningar resultat och rasen räddades framgångsrikt. År 1990 dokumenterade och spred denna grupp boerboelens rika historia i det ogästvänliga landskapet i Afrika, vilket väckte uppmärksamhet hos allmänheten i hela världen och skapade stort intresse utomlands.
År 2014 erkände den amerikanska kennelklubben denna hundras och klassificerade den som en brukshundras 2015. Idag finns Boerboels i många länder runt om i världen.
Vilka är rasegenskaperna och egenskaperna hos Boerboel?
Boerboels anses vara mycket stora hundar, med hanar som är 60-70 cm långa och tikar som är 22-64 cm långa och väger 68-90 kg. Dessa hundar har muskulösa kroppar med breda och blockiga huvuden, starka käkar och tjocka nackmuskler, vilket utmärker dem som ättlingar till den gamla Molloser-hundfamiljen. De har platta nosar och köttiga överläppar, svarta, brett placerade näsborrar och mörka ögon med smala ögonlock.
Denna hundras har en kort, slät och elegant päls som finns i en mängd olika färger, inklusive brun, tan, röd och brindle. Den har också en svart mask och brokiga eller vita teckningar. Boerboel är extremt lojal, tillgiven och beskyddande mot sin familj. Den älskar att vara med sin familj och är därför benägen att drabbas av separationsångest när den lämnas ensam under långa perioder. Den är dock reserverad mot främlingar och kan bli aggressiv om den inte socialiseras och tränas ordentligt. Dessa hundar är villiga att göra vad som helst för att skydda sin familj från alla upplevda hot. Om de socialiseras tillräckligt tidigt är Boerboels bra med barn och andra hundar eller husdjur.
Boerboels är intelligenta och smarta och därför lätta att träna. De behöver dock en bestämd tränare som kan kommendera, annars kommer de att dominera. Liksom andra hundar svarar boerboels bra på positiva förstärkningstekniker snarare än hårda korrigeringsmetoder. På grund av sin relativt höga energinivå behöver dessa hundar mycket motion för att hålla sig glada och aktiva. De tycker om att göra aktiviteter med sin familj, som promenader och löpning, men de älskar också att mysa i soffan med dem och dela med sig av sin kärlek.
Vilka är de fysiska egenskaperna hos hunden Boerboel?
Boerboel är en stor och kraftfull ras, med hanar som når en genomsnittlig längd på mellan 60 och 70 cm och tikar som är mellan 55 och 64 cm långa. Deras vikt varierar vanligtvis mellan 68 och 90 kg. Dessa hundar har muskulösa och robusta kroppar med fyrkantiga huvuden, starka käkar och tjocka nackmuskler. De har platta nosar, köttiga överläppar, svarta näsborrar och mörka ögon med smala ögonlock. Pälsen är kort och slät, ofta i färger som brun, tan, röd och brindle, eventuellt med en svart mask och vita teckningar. Deras imponerande utseende återspeglar deras historia som väktare och beskyddare av gårdar i Sydafrika.
Vilka är de sociala egenskaperna hos rasen Boerboel?
Boerboels är i allmänhet en mycket social hundras. Denna hund är extremt tillgiven och snäll mot alla sina familjemedlemmar, inklusive barn och äldre. Den är dock misstänksam mot främlingar och kan vara aggressiv mot dem och andra husdjur.
Vilka karaktärsdrag har Boerboel?
Boerboel är känd för sin lojalitet, beskyddande natur och hängivenhet till sin familj. De är tillgivna och starkt knutna till sin familj, och de är villiga att skydda sina nära och kära från alla upplevda hot. Dessa hundar är ofta reserverade mot främlingar, vilket gör dem till utmärkta vakthundar. De behöver dock ordentlig socialisering och träning för att undvika aggression. Boerboels kommer bra överens med barn och andra husdjur om de socialiseras tillräckligt tidigt. Deras intelligens och smarta natur gör dem lätta att träna, men de behöver en bestämd och självsäker tränare för att lära sig att lyda och följa regler effektivt.
Vad är den genomsnittliga livslängden för en Boerboel-hund?
Hur länge en hund kan leva beror i allmänhet på hur väl den sköts. Faktorer som typ och kvalitet på kosten, hälsotillstånd och allmän skötsel spelar en avgörande roll för hur länge en hund kan leva. Med rätt skötsel, bra näring och tillräcklig motion kan hundar leva mycket längre än deras genomsnittliga förväntade livslängd. En välskött hund kan leva ett långt, hälsosamt och lyckligt liv.
Boerboel anses vara en allmänt frisk ras med få hälsoproblem. I genomsnitt blir dessa hundar 9-13 år gamla.
Du kan dock förlänga din Boerboels liv genom att ge den bra mat, låta den genomgå regelbundna medicinska kontroller, ge den mycket motion och ge den en lugn levnadsmiljö.
Vad är den genomsnittliga underhållskostnaden för en Boerboel-hund?
Hundrasen Boerboel kräver inte mycket underhåll. Grooming av denna ras kostar inte mycket. Hunden har en kort, tät, dubbel päls med måttlig hårväxt. Därför bör den borstas varje vecka för att hålla löst hår i schack och badas ibland, vanligtvis inte mer än två gånger varannan månad. Du kan använda en borste med mjuka borst för att ta bort lösa hårstrån och fördela naturliga oljor väl, så att pälsen ser frisk och glänsande ut.
Boerboels är inte kända för att dregla särskilt mycket, men en ren handduk är mycket praktiskt för att torka upp dreglet när det händer och säkerställa god hygien. Kontrollera också regelbundet hundens öron efter smuts och vax och rengör dem vid behov. Regelbundna veterinärkontroller är också viktiga eftersom Boerboels är benägna att få öron- och ögoninfektioner. Du kan också klippa naglarna om det behövs.
För att förebygga tandproblem är det viktigt att följa en tandvårdsrutin för din hund. Du kan borsta dem dagligen. I allmänhet bör du introducera din hund till tandvård som valp så att den kan vänja sig vid det när den blir äldre.
Andra kostnader i samband med Boerboel är foderkostnader, veterinär- och sjukvårdskostnader samt inköpskostnaden. Att köpa en Boerboel-valp kostar mellan 1 200 och 3 200 euro, beroende på uppfödare. Under det första året kommer kostnaderna att vara högre, efter det kommer de att gå ner. I allmänhet är underhållskostnaderna för Boerboels låga eftersom de inte behöver särskild vård.
Vilken är den bästa dieten för en Boerboel?
Bra näring är avgörande för optimal hälsa och smidig funktion hos hundar, inklusive Boerboels. Eftersom Boerboels är enorma hundar behöver de mycket mat för att bibehålla sin muskelmassa. Liksom alla andra stora hundraser kan boerboels drabbas av fetma om de överutfodras. Detta kan skada deras skelett och leda till många hälsoproblem. Eftersom Boerboels växer så snabbt tenderar deras skelett att vara svagare. Därför är det viktigt att övervaka mängden mat för dessa hundar för att hjälpa dem att hålla en hälsosam vikt.
Den perfekta kosten för Boerboels bör bestå av högkvalitativt foder som uppfyller alla näringsbehov. Leta efter hundfoder som är särskilt utformat för stora hundraser så att de får alla näringsämnen de behöver för att hålla sig starka och friska. Fodret bör innehålla mycket protein för att stödja tillväxt, energibehov och muskelutveckling. Det ska också vara lättsmält och berikat med alla viktiga vitaminer och andra näringsämnen.
Boerboels bör utfodras med en diet som är lämplig för deras storlek, ålder och aktivitetsnivå. Veterinärer rekommenderar högkvalitativa torrfoder eftersom de ger en balanserad näring och är lätta att mata.
Hur mycket mat en hund ska äta beror på dess storlek, ålder, hälsa och vikt. En hunds näringsbehov varierar beroende på dess livsstadium. Således skiljer sig näringsbehovet hos en valp från det hos en vuxen hund. I allmänhet behöver en vuxen boerboel cirka 2 000 kalorier per dag.
Nedan följer en guide till utfodring av Boerboel-hundar:
- Vuxna hundar: De bör äta mellan 500 och 700 gram foder för vuxna hundar av stor ras dagligen, uppdelat på två måltider.
- Boerboel-valpar: Valpar växer snabbt och behöver därför tillräckligt med mat för att stödja sin tillväxt. De bör få valpfoder som är särskilt utvecklat för valpar av stora raser, fördelat på 3-4 måltider per dag.
- Äldre hundar: äldre hundar bör ges ett foder för äldre hundar av stor ras som tillgodoser deras behov på ett adekvat sätt.
Vilka är de vanligaste hälsoproblemen hos Boerboel-hunden?
Även om Boerboels i allmänhet är mycket friska hundar, kan de vara benägna att drabbas av vissa hälsoproblem på grund av sin genetiska uppsättning. Dessa inkluderar:
Flatulens: Detta är ett potentiellt dödligt tillstånd som uppstår när hundens mage expanderar med gas och sedan viker in sig på sig själv. Detta tillstånd kallas även gastrisk dilatation och volvulus (GDV) och leder till chock, allvarliga elektrolytstörningar, cirkulationskollaps eller till och med dödsfall. Detta tillstånd är vanligast hos hundraser med djupa bröst, t.ex. Boerboel. Tidig behandling med intensiv intravenös vätsketerapi och kirurgisk korrigering är nödvändig för att rädda den drabbade hunden.
Höftledsdysplasi: Detta är ett vanligt tillstånd hos stora hundraser, inklusive Boerboel. Detta degenerativa tillstånd uppstår när lårbenet inte passar in ordentligt i höftleden. Detta gör att leden försämras med tiden, vilket leder till försvagande smärta, dysfunktion eller funktionshinder. Muskelatrofi, immobilitet och hälta förekommer också. Den sjuka hunden kan behöva opereras om dess rörlighet är begränsad eller om den har extrem smärta.
Symtom på höftledsdysplasi är bl.a:
- Tillfällig eller kronisk hälta
- Knarrande ljud från leder
- Svårigheter att gå eller stå upp
- Ovanlig sittställning
Armbågsdysplasi: Liksom höftdysplasi är detta en deformitet av armbågsleden som orsakar friktion och svår smärta. Symtom på armbågsdysplasi inkluderar svullna armbågar eller stelhet och hälta. Behandling kräver också kirurgi.
Problem med ögonlocken: Boerboels är benägna att drabbas av ögonlocksproblem som ektropion, vilket innebär att ögonlocket rullar utåt eller hänger nedåt och utsätter ögat för infektion, och entropion, vilket innebär att ögonlocket rullar inåt och orsakar irritation eller skada på ögongloben.
Cervikal spondylopati: även kallat Wobbler's syndrom, kännetecknas av en förträngning av ryggmärgskanalen i nacken, vilket sätter tryck på ryggmärgen och nervrötterna. Detta påverkar hundens steg, vilket resulterar i ovanliga rörelser.
Vilka näringsbehov har en hund av rasen Boerboel?
Boerboels, liksom alla andra hundraser, behöver en balanserad kost som innehåller alla viktiga beståndsdelar för en sund tillväxt och funktion. Följande näringsämnen bör ingå i Boerboels kost:
- Proteiner: De krävs för att tillhandahålla essentiella aminosyror som Boerboels behöver för att bygga upp och bibehålla friska celler, muskler och vävnader. Proteiner är också viktiga energikällor som ökar hundens aktivitet.
- Kolhydrater: Kolhydrater är inte ett dietkrav för hundfoder, men de är viktiga energikällor för hundar, inklusive Boerboels. De behövs för att ge bränsle till deras aktiviteter och hålla dem i rörelse. Kolhydrater kan också stödja proteinintaget och hjälpa Boerboels att bygga upp magra muskler.
- Fetter: Animaliska fetter är en utmärkt källa till extra energi för Boerboels. De hjälper också till att isolera kroppen och hålla hunden varm. Fetter är också viktiga för att stödja ämnesomsättningen hos hundar. Stora mängder fett kan dock leda till pankreatit, fetma eller hjärtproblem hos hundar. Därför bör de utfodras med måtta.
- Mineraler: Boerboels diet måste innehålla en balans mellan viktiga mineraler som kalium, fosfor, magnesium, mangan och kalcium. Andra mineraler som selen, zink och koppar krävs i spårmängder. Dessa mineraler utför viktiga kroppsfunktioner, såsom att främja ämnesomsättning, nervfunktion och korrekt funktion av organ, för att nämna några.
- Mikronäringsämnen: Boerboels behöver mikronäringsämnen som glukosamin och kondroitin för att hålla sina leder friska. Taurin kan också främja hjärthälsan.
- DHA: Dessa omega-3-fettsyror kan främja ögonhälsa och kognitiva förmågor hos Boerboel-hundar. De kan bidra till att bromsa kognitiv nedgång hos åldrande Boerboels. Denna komponent kan också bidra till att förbättra päls- och hudhälsan och hjälpa till att behandla kroniska sjukdomar.
Var kan man köpa eller adoptera Boerboel-hundar?
Boerboels är fantastiska familjemedlemmar. Även om de inte är extremt sällsynta kan det fortfarande vara svårt att få tag på en utanför sitt hemland Sydafrika. Det finns dock fortfarande bra uppfödare i flera länder. Boerboelvalpar är extremt dyra och kostar ofta mellan 1 200 och 3 200 euro. Detta höga pris säkerställer att dessa hundar bara hamnar i riktigt goda händer.
Om du vill köpa eller adoptera en Boerboel, var försiktig och välj uppfödare med gott rykte och undvik bröduppfödare. Detta kommer att säkerställa att du köper en hund som inte kommer att få hälsoproblem i framtiden.
När du har valt en uppfödare är det viktigt att lära känna dem personligen. Detta ger dig möjlighet att bedöma levnadsförhållandena och valparnas hälsa. Se till att det är rent där valparna växer upp. Be att få träffa valpens båda föräldrar för att få en känsla för deras temperament. Detta ger dig en uppfattning om hur valpen kommer att utvecklas som vuxen hund. Du kan också ställa så många frågor du vill för att bättre förstå din hund och dess behov.
Alla seriösa uppfödare av hundar ska ha alla relevanta dokument och bevis på att de föder upp friska valpar.
Att köpa en Boerboel kräver medvetenhet om hundens behov av energi, träning och utrymme. Denna stora hund behöver mycket utrymme för att springa runt och är därför kanske inte lämplig om du bor i en lägenhet.
Om du inte hittar en seriös uppfödare eller ett adoptionscenter i ditt område kan du kontakta registrerade hundklubbar som ACK och UCK.
Vilka räddningsklubbar finns det för Boerboel-hundar?
Det finns flera räddningsorganisationer och klubbar som ägnar sig åt att rädda, omplacera och ta hand om Boerboel-hundar i nöd. Här är några välkända räddningsklubbar och organisationer för Boerboels:
- South African Boerboel Rescue: Denna organisation fokuserar på att rädda och omplacera Boerboels i USA och Kanada. De arbetar med fosterfamiljer för att rehabilitera Boerboels och hitta lämpliga nya hem för dem.
- Boerboel Rescue Network: Detta nätverk syftar till att hjälpa Boerboels i nöd genom räddning, omplacering och adoption. De har volontärer och fosterhem över hela USA.
- Boerboel Rescue South Africa: Denna organisation är baserad i Sydafrika och ägnar sig åt att rädda och skydda Boerboels i deras hemland. De ger medicinsk vård, rehabiliterar och hittar nya hem åt Boerboels i nöd.
- American Boerboel Club Rescue: Denna klubb i USA har ett räddningsprogram som fokuserar på att hjälpa Boerboels som måste lämna sina hem. De samarbetar med ägarna för att hitta lämpliga lösningar och omplacerar boerboels om det behövs.
- Boerboel Rescue UK: Denna organisation är verksam i Storbritannien och ägnar sig åt att rädda, omplacera och ta hand om Boerboels i Storbritannien. De hjälper också till att öka medvetenheten om rasen och ger information till potentiella adoptanter.
Hur ger man boerboel-hunden ett bra namn?
Att namnge en Boerboel kanske inte verkar vara en svår uppgift, men det är inte så enkelt som många nya eller blivande hundägare tror. Förutom namnet är även hur det uttalas avgörande för hundens reaktion. Därför är det viktigt att vara försiktig när du väljer ett namn till din älskade boerboel.
Ljudet och stavelserna är viktiga byggstenar vid namngivning av en Boerboel-hund. Namn kan ha vissa inspirationskällor och betydelser för människor, men för hundar är det bara ljudet som är viktigt. Nedan följer några viktiga riktlinjer att följa när du namnger din hund;
- Namn med två bokstäver som varken är för korta för att förväxlas med enstaviga kommandon som "Kom", "Sitt" eller "Stanna" eller för långa för att vara förvirrande passar bäst för Boerboels.
- Hundar, inklusive åsnor, reagerar bättre på namn som ropas i en sång.
- I allmänhet reagerar hundar på höga, glada ljud när du kallar på dem, men föredrar lugnande, mjuka ljud om de är oroliga eller nervösa.
- Välj ett namn som låter annorlunda i vardagliga situationer än när du ropar på din hund.
- Du kan prova att använda olika namn som du gillar och se hur din Boerboel reagerar för att se om han gillar dem. Var kreativ genom att använda olika ljud för varje stavelse.
- Prova olika namn och om ett namn är för långt eller för kort, lägg till eller ta bort delar tills du hittar ett perfekt, unikt ljud som din hund kommer att känna igen på avstånd.
Eftersom det är en sydafrikansk hundras kommer de mest populära namnen på Boerboel-hundar från landet. Exempel inkluderar:
- Nuru - ljus
- Zuberi-kraftfull
- Simba - Lejon
- Chike - Guds kraft
- Aasir - en fascinerande personlighet
- Lesedi Ljusets kvinna
- Daisha - som fortfarande är vid liv
- Zalika- väl fött barn
Vilka hundraser liknar Boerboel-hunden?
Följande hundar liknar Boerboel på olika sätt. Det kan handla om energi, temperament, intelligens, fysiska egenskaper eller lekfullhet.
- Cane Corso: Dessa hundar liknar Boerboels till utseendet. De har båda kort, tät päls i fawn, brunt, rött eller brindle. De är båda muskulösa med fyrkantiga huvuden och djupa, breda nosar, tjocka halsar och välproportionerade kroppar. Båda hundarna avlades fram som brukshundar. De är också mycket tillgivna och beskyddande mot sina familjer.
- Bullmastiff: Liksom boerboel är bullmastiff resultatet av en korsning mellan raserna mastiff och bull. Båda raserna är utmärkta följeslagare och underbara beskyddare av egendom och hem. De är båda mycket stora hundar med dominanta tendenser och därför inte lämpliga för oerfarna ägare. Dessa raser kan bli aggressiva om de inte socialiseras ordentligt. Bullmastiff och Boerboel är båda mycket energiska, lekfulla och intelligenta och behöver därför mycket motion, mental stimulans och stora trädgårdar att tumla runt i.
- Rottweiler: Rottweiler liknar Boerboel-hundar genom att de båda är brukshundar. De är intelligenta och lekfulla, så de kommer bra överens med barn. Båda hundarna är inte lämpliga för inomhusvistelse, men kan tåla varmt väder. Både rottweiler och boerboel behöver en bestämd tränare som kan hävda sig som en alfahund.
Om skribenten

Lilly är född och uppvuxen i Göteborg och har alltid haft en stor kärlek till hundar. Hennes föräldrar, som nu är pensionerade, arbetade båda som veterinärer när hon växte upp, vilket tidigt väckte hennes intresse för djurvård.
Liknande läsning







